Правителството спря ликвидацията на България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. Дружеството беше създадено

...
Правителството спря ликвидацията на България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. Дружеството беше създадено
Коментари Харесай

Връщане обратно: МС спря ликвидацията на дружеството за медицинските хеликоптери

Правителството спря ликвидацията на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД. Дружеството беше основано за обезпечаване на въздушен превоз с хеликоптери за потребностите на незабавната здравна помощ при кабинета " Петков ", след това служебното държавно управление разгласи, че то не е свършило нищо и че няма потребност от неговото битие и реши да го закрие. Тогавашният министър на превоза Христо Алексиев аргументира решението с нуждата тази активност да премине към Държавния авиационен оператор. При постоянния кабинет тъкмо сегашният транспортен министър Георги Гвоздейков го оглавяваше и се даде начало на основаването на до момента изчезналата въздушна незабавна помощ.

„ Дружеството беше прекратено и оповестено в разпродажба от служебния кабинет. То беше основано, с цел да бъде авиационния оператор, според европейското и българското законодателство, извършващ полети за незабавна здравна помощ по въздух “, сподели през днешния ден на брифинг след държавното съвещание Гвоздейков, когато разгласи решението, за което той даде поръчка още при започване на това държавно управление. 

Той аргументира връщането към първоначалния вид с обстоятелството, че планът за въздушните коли за спешна помощ се финансира и реализира по Плана за възобновяване и резистентност.

„ Там ясно и изрично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които прецизно би трябвало да бъдат спазвани “, уточни министърът. 

Първият дълго чакан хеликоптер, с който да се реализира въздушна здравна помощ, би трябвало да дойде до края на годината. Правителството реши да се откаже от наемането на така наречен въздушни коли за спешна помощ, до момента в който чака идването на поръчаните - било скъпо.

Преди това при служебното правителство беше извършена поръчка за наемане на хеликоптери, медицински екипи минаха образование, бяха издигнати и няколко площадки за кацане. А служебният транспортен министър Христо Алексиев се похвали, че от средата на юли България ще разполага с две въздушни коли за спешна помощ. 

Проведеният конкурс за наем на два хеликоптера обаче по този начин и не е довел до подписване на контракт. А настоящето постоянно държавно управление счита, че е неизгоден и не дава съответна услуга, и сътветно реши да се откаже от подписването на подобен контракт.

„ Много е значимо отговорността и функционалностите да бъдат делегирани съответно на някого и той да носи цялата отговорност за това, което прави, в това число за задачите по въздух “, уточни още Гвоздейков през днешния ден за държавното решение сдружението да продължи своята активност. 

Според него определения модел за създаване на системата за хеликоптерна помощ ще улесни нейното финансиране. 

„ През последния месец свършихме работа, която не беше свършена до момента от предоставеното като задача на Държавния авиационен оператор. Общо взето процесът е в много напреднала фаза. Както разбрахте през предната седмица, бяха определени оперативните бази. Те не са площадки в лечебните заведения, а са места, където ще бъдат основани хеликоптерите “, сподели още транспортният министър. 

Министерството на здравеопазването към този момент подготвяло документите за оповестяването на публичната поръчка за изграждането на шестте бази, където ще бъдат бъдещите въздушни коли за спешна помощ. Той заяви, че се водят и диалози с лечебни заведения в страната, в които е допустимо да има хеликоптерни площадки за превозване на пациенти. 

България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, в която няма система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР